Pse qielli ka ngjyrë portokalli në perëndim të diellit?

Pse qielli ka ngjyrë portokalli në perëndim të diellit?


Fun


Gazeta Express

25/08/2023 23:57

Për të ditur pse qielli bëhet portokalli në perëndim të
diellit, së pari duhet të dini pse qielli është i kaltër

Qielli është i
kaltër jo sepse atmosfera thith ngjyra të tjera, por sepse atmosfera tenton të
shpërndajë dritën me gjatësi vale më të shkurtra (kaltër/kaltër) më shumë se
drita me gjatësi vale më të gjata (e kuqe).

Drita e diellit e
kaltër është më e përhapur se ngjyrat e tjera, kështu që qielli është i kaltër
gjatë ditës.

Kur dielli
perëndon, drita duhet të udhëtojë më tej nëpër atmosferë sesa kur lind dielli,
kështu që e vetmja dritë me ngjyrë që nuk shpërndahet është drita e kuqe me
gjatësi vale të gjatë.

Kjo shpërndarje e
dritës quhet shpërndarje Rayleigh, transmeton Telegrafi.

Retë Cirrus
shpërndajnë gjatësi vale më të gjata, të kuqe dhe i japin qiellit një nuancë
portokalli ose të kuqërremtë.

Ne gjithashtu mund
të përgjigjemi pse retë janë të bardha.

Grimcat e këtyre
materialeve përgjegjëse për shpërndarjen e dritës janë më të mëdha se gjatësia
e valës së dritës. Si rezultat, të gjitha ngjyrat e dritës shpërndahen në
përafërsisht të njëjtën sasi.

Kjo vlen për të
gjitha objektet e bardha. Ngjyrat që mund të shohim quhen spektri i dukshëm,
por jashtë tij ka shumë më shumë dritë.

Po, kjo do të
thotë gjithashtu se ka shumë më tepër ngjyra sesa ne i perceptojmë.

Në udhëtimin e saj
drejt Tokës, drita ndiqet njëra pas tjetrës derisa hyn në atmosferë dhe më pas
fillon fantazia, çudia dhe shkenca.