Forcat izraelite mbulojnë me beton puset dhe burimet palestineze

Forcat izraelite kanë filluar të praktikojnë metoda të reja për të kufizuar aftësitë ekonomike të palestinezëve. Në zonën Al-Hijrah, që ndodhet në jug të Hebronit, forcat izraelite kanë filluar të mbulojnë me beton një pus dhe një burim.

Operacioni u krye duke përdorur makineri të rënda duke përfshirë buldozerë, betoniere dhe pompa industriale. Objektivi i aksionit ushtarak ishte afërsisht pesë dunum tokë bujqësore në pronësi të familjes Dudin.

Duke shtuar dëmin, disa burime uji që i përkisnin gjithashtu familjes Dudin u mbushën me beton, duke i privuar banorët e komuniteteve palestineze nga burimet kryesore të ujit. Kjo punë paraqet një sfidë të rëndësishme për popullatën lokale kur bëhet fjalë për qasje në ujë të pastër, një burim thelbësor për nevojat e tyre të përditshme dhe aktivitetet bujqësore.

Familja Dudin, së bashku me palestinezët e tjerë në rajon, tani përballen me një të ardhme të pasigurt pasi shkatërrimi i tokës dhe burimeve të tyre ujore krijon një krizë të rëndë humanitare. Humbja e tokës bujqësore dhe e furnizimit me ujë përkeqëson më tej kushtet tashmë të vështira të jetesës në territoret e pushtuara dhe prek mijëra jetë të pafajshme.

Incidenti shkaktoi zemërim dhe dënim të gjerë nga organizata të ndryshme të të drejtave të njeriut dhe Autoriteti Palestinez. Kritikët pretendojnë se veprime të tilla nga forcat izraelite jo vetëm që shkelin ligjin ndërkombëtar, por gjithashtu nxisin një cikël dhune dhe paqëndrueshmërie në rajon.

Izraeli mbrojti veprimet duke pretenduar se ato ishin marrë si “masa sigurie”. Megjithatë, shumë vëzhgues argumentojnë se masa të tilla prekin në mënyrë disproporcionale civilët e pafajshëm dhe shkaktojnë dëme të rënda ekonomike dhe mjedisore për komunitetet palestineze.

MARKETING

UniConverter_20230519143422.gif