Në “listën e zezë” të SHBA! Kush është në listën e sanksioneve të Thesarit të SHBA?

Në “listën e zezë” të SHBA Kush është në listën e sanksioneve të Thesarit të SHBA?

Shtetet e Bashkuara të Amerikës (SHBA) kanë vendosur deri më tani dhjetëra individë nga Ballkani Perëndimor në listën e sanksioneve. Në shumë raste, këta janë zyrtarë qeveritarë dhe njerëz në pozita të pushtetit.

Kur dhe pse SHBA vendos sanksione?
Shtetet e Bashkuara vendosin sanksione ndaj individëve dhe kompanive sipas Aktit Global Magnitsky për shkelje të të drejtave të njeriut dhe ndalojnë çdo marrëdhënie me kompanitë që kanë fituar kapital në mënyrë të paligjshme.

Sipas këtij ligji, Shtetet e Bashkuara synojnë individë të lidhur me shkelje të rënda të të drejtave të njeriut ose korrupsion.

Të gjitha pasuritë e një individi të sanksionuar në SHBA janë ngrirë. Përveç kësaj, të gjitha kompanitë e lidhura me to janë gjithashtu të bllokuara.

Në Ballkanin Perëndimor, Bosnja dhe Hercegovina (BiH) dhe Serbia janë vendet më të sanksionuara.

Bosnjë dhe Hercegovinë

Milorad Dodik, President i Bosnje-Hercegovinës. entiteti Republika Srpska

Milorad Dodik mori sanksionet e para nga Departamenti Amerikan i Thesarit në janar 2017. Ambasadorja e atëhershme e SHBA në BiH, Maureen Cormack, njoftoi se Dodik u sanksionua për mosrespektimin e vendimit të Gjykatës Kushtetuese të BiH për të ndaluar organizimin e referendumit.

Në janar 2022, Departamenti i Thesarit i SHBA publikoi një listë të zgjeruar sanksionesh për akte korrupsioni që përfshinin Milorad Dodik, në atë kohë anëtar i Presidencës së Bosnjë-Hercegovinës dhe udhëheqës i partisë udhëheqëse në entitetin Republika Srpska (RS), Partia e Social Demokratët e Pavarur (SNSD).

“Aktivitetet destabilizuese korruptive të Milorad Dodik dhe përpjekjet për të përmbysur Marrëveshjen e Paqes të Dejtonit, të motivuara nga interesi vetjak, kërcënojnë stabilitetin e Bosnje dhe Hercegovinës dhe të gjithë rajonit,” tha nënsekretari i shtetit për Terrorizmin dhe Inteligjencën Financiare të SHBA, Brian E. Nelson.

Dodik pretendohet se ka minuar institucionet e Bosnje dhe Hercegovinës duke bërë thirrje për marrjen e pushteteve shtetërore dhe duke inicuar krijimin e institucioneve paralele në entitetin Republika Srpska (RS). Ai gjithashtu thekson se si ai përdori pozicionin e tij zyrtar në Bosnje dhe Hercegovinë për të grumbulluar pasuri personale përmes ryshfetit, pranimit të rryshfetit dhe formave të tjera të korrupsionit.

Në prill 2022, Milorad Dodik u vendos gjithashtu në listën e sanksioneve në Mbretërinë e Bashkuar së bashku me Zheljko Cvijanović. Sanksionet, të cilat përfshijnë ndalimin e udhëtimit dhe ngrirjen e aseteve, janë të parat nën regjimin e sanksioneve të Mbretërisë së Bashkuar për Bosnje dhe Hercegovinën, njoftoi qeveria britanike.

“Këto janë sanksione që synojnë dy persona që janë sjellë në mënyrë të papërgjegjshme në pozicionet e tyre,” tha Ambasada Britanike në Bosnjë dhe Hercegovinë.

Nikola Špirić, kryetar i Dhomës së Popullit të Asamblesë Parlamentare të BeH

Në shtator 2018, SHBA vendosi në listën e zezë Nikola Špirić për përfshirjen e tij në korrupsion të madh, tha Departamenti i Shtetit.

Ai thekson se Špirić, si një “deputet i Parlamentit, ishte i përfshirë në marrjen e përfitimeve të bazuara në korrupsion, duke pranuar favore të pahijshme në këmbim të punës së tij si person në poste publike nga e cila ai ndërhyri në proceset publike, gjatë gjithë mandatit të tij si anëtar. të Dhomës së Përfaqësuesve”.

Špirić ishte një zyrtar i vjetër i lartë i SNSD-së, partisë së Milorad Dodik, dhe një anëtar i vjetër i Dhomës së PSBiH-së.

Fadil Novaliq, ish-kryeministër i Bosnjë-Hercegovinës. entiteti Federata e Bosnjës dhe Hercegovinës

Fadil Novalic u shtua në listën e sanksioneve në tetor 2022 për keqpërdorimin e të dhënave personale të pensionistëve për të përfituar partinë e tij politike përpara zgjedhjeve të 2018, sipas Departamentit të Thesarit të SHBA.

Novaliq u vendos në një “listë të zezë” për përgjegjësinë e tij ose pjesëmarrjen e drejtpërdrejtë ose të tërthortë në aktivitete që minojnë proceset apo institucionet demokratike në Ballkanin Perëndimor.

Si kryeministër i njësisë së FBiH-së, Fadil Novaliq keqpërdori të dhënat personale të pensionistëve për përfitimin e Partisë së Veprimit Demokratik (SDA), në kundërshtim me ligjin e BiH-së, njoftoi më 3 tetor Departamenti i Thesarit të SHBA.

Fadil Novaliq, një anëtar i Partisë së Veprimit Demokratik (SDA), shërbeu si Kryeministër i Federatës së Bosnjë dhe Hercegovinës (BiH) nga 2015 deri në 2023. Novaliq ishte i përfshirë në biznes privat përpara se të bëhej Kryeministër.

Ai është midis disa zyrtarëve të rangut të lartë në Federatën e BiH-së kundër të cilëve janë në pritje procedimet përpara Gjykatës së BiH-së për blerjen nga Federata e BiH-së të 100 aparateve respiratore nga Kina.

Novaliq u dënua me katër vjet burg në prill 2023 në një vendim të shkallës së parë. Gjyqi është ende në vazhdim.

Gordana Tadiq, ish-kryeprokurore e Prokurorisë së Bosnjës dhe Hercegovinës

Më 11 prill 2022, Departamenti i Thesarit i SHBA-së publikoi një listë sanksionesh për veprat penale të korrupsionit, e cila përfshin shtatë persona nga Ballkani Perëndimor, njëra prej të cilëve është Gordana Tadić, ish-kryeprokurorja e Prokurorisë së Bosnjë-Hercegovinës.

Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken njoftoi më pas se Departamenti i Shtetit dhe Departamenti i Thesarit kanë ndërmarrë hapa për të sanksionuar aktorët në Ballkanin Perëndimor për aktivitete destabilizuese dhe korruptive.

Gordana Tadiq ishte kryeprokurore e Prokurorisë së Shtetit nga viti 2019 deri në vitin 2021, kur u largua nga ajo pozitë nga Këshilli i Lartë Gjyqësor dhe Prokurorial i BeH. Ajo përdori pozicionin e saj për të çuar përpara interesat e saj personale dhe familjare dhe për të mbrojtur klientët e saj politikë nga ndjekja penale, tha ambasada, duke shtuar se ky ishte një shpërdorim shumë i rëndë i detyrës.

Diana Kajmakoviç, prokurore dhe zëvendëskryeprokurore e suspenduar e Prokurorisë së Bosnjës dhe Hercegovinës

Më 26 shtator 2022, Departamenti i Thesarit i SHBA-së e vendosi Diana Kajmaković, prokuroren e Prokurorisë së Bosnjës dhe Hercegovinës, në një “listë të zezë”.

OFAC raportoi në atë kohë se Diana Kajmakoviç ishte “një shembull flagrant i një prokuroreje të korruptuar të BiH me lidhje me ndërmarrje kriminale”. U vu në dukje se studiuesit kishin analizuar komunikimet private nëpërmjet aplikacioneve të mesazheve të koduara si pjesë e aktiviteteve më të gjera për të luftuar krimin e organizuar dhe trafikun e drogës në BiH.

“Diana Kajmakovic ka minuar vazhdimisht demokracinë dhe sundimin e ligjit në Bosnje dhe Hercegovinë,” tha Brian E. Nelson, nënsekretar për Kundërterrorizmin dhe Inteligjencën Financiare në Departamentin e Thesarit të SHBA.

Diana Kajmakoviç është suspenduar nga posti i saj si Zëvendës Kryeprokurore e Prokurorisë së Bosnjë-Hercegovinës, njoftoi Këshilli i Lartë Gjyqësor dhe Prokurorial i Bosnjë-Hercegovinës më 31 tetor 2022.

Më 21 tetor, Zyra e Prokurorit Disiplinor të HSSB-së së BeH-së paraqiti një ankesë disiplinore kundër Diana Kajmakoviqit me dyshimin se ajo e përdori pozitën e saj për të përfituar përfitime të panevojshme për veten ose të tjerët.

Marinko Čavara, Anëtar i Dhomës së Përfaqësuesve të PSBiH

Marinko Čavara u shtua në listën e sanksioneve të SHBA-së në qershor 2022. Ish-presidenti i FBiH dhe anëtari i Komunitetit Demokratik Kroat të BiH (HDZ) ishte përgjegjës për emërimin e gjyqtarëve për Gjykatën Kushtetuese të FBiH-së.

Nga viti 2019 deri në sanksionet, Cavara refuzoi të emëronte gjyqtarë nga lista e kandidatëve të paraqitur nga Këshilli i Lartë Gjyqësor dhe Prokurorial për të plotësuar vendet vakante në gjykatë. Ai i emëroi ata në gusht, pothuajse dy muaj pas vendosjes së sanksioneve ndaj tij.

“Duke refuzuar të kryejë procesin e emërimit të gjyqtarëve, Cavara po bllokon funksionimin e Këshillit për Mbrojtjen e Interesit Kombëtar Vital të Gjykatës, një organ i përbërë nga një numër i caktuar dhe që përfshin një përbërje të caktuar gjyqtarësh të Gjykatës Kushtetuese të FBiH-së. e cila u krijua në vitin 2002 në përputhje me ndryshimet në Kushtetutën e FBiH-së nga Përfaqësuesi i Lartë për Bosnje-Hercegovinën”, thuhet në arsyetimin e sanksioneve.

Alen Sheraniq, Ministër i Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i Republikës së Sllovenisë dhe deputet i SNSD-së

Alen Sheraniq është në listën e sanksioneve amerikane që nga qershori i vitit 2022.

“Sheranić ka vazhduar të promovojë aktivitetet secesioniste të RS duke udhëhequr procesin e miratimit të Ligjit për Produktet Medicinale dhe Pajisjet Mjekësore të RS, të cilin ministria e tij ia dërgoi Asamblesë Kombëtare të RS për shqyrtim. Ky ligj parashikon krijimin e një agjenci e re vetëm brenda RS, e cila do të prishte kompetencat e Agjencisë Shtetërore për Medikamente dhe Furnizime Mjekësore”, njoftoi Thesari i SHBA.

Ata vlerësuan se lëvizjet e Sheraniqit dhe Çavarës “kërcënojnë stabilitetin e rajonit duke dëmtuar Marrëveshjen e Paqes të Dejtonit dhe proceset apo institucionet demokratike”.

“Marinko Čavara dhe Alen Sheraniç ndoqën axhendat etno-nacionaliste dhe politike në dëm të institucioneve demokratike dhe qytetarëve të Bosnjës dhe Hercegovinës,” tha Brian E. Nelson, nënsekretar për Kundërterrorizmin dhe Inteligjencën dhe Krimet Financiare në Departamentin e Thesarit të SHBA.

Osman Mehmedagic, ish-drejtor i Agjencisë së Inteligjencës dhe Sigurisë së Bosnjës dhe Hercegovinës

Osman Mehmedagic u fut në listën e zezë nga SHBA në mars 2023.

Aktakuza pretendon se Osman “Osmica” Mehmedagić, në cilësinë e Drejtorit të Përgjithshëm të Agjencisë së Inteligjencës dhe Sigurisë së BeH, ka abuzuar me kompaninë shtetërore të telekomunikacionit për të mirën e Partisë për Veprim Demokratik (SDA), një nga partitë më të mëdha politike. në BeH.

“Mehmedagiç, përmes BH Telecom, mblodhi të dhëna celulare për politikanët e BiH që nuk ishin të lidhur me SDA. Mehmedagić gjithashtu urdhëroi një person të ndiqte një zyrtar qeveritar të lidhur me entitetin e partisë opozitare Republika Srpska,” thuhet në deklaratën e arsyeve.

Përveç kësaj, tha OFAC, Mehmedagiç përdori pozicionin e tij për të bërë kërcënime dhe lidhje për të rekrutuar kandidatë nga “Osmorka”, një grup partish boshnjake dhe civile nga BiH, për të mbështetur SDA.

OFAC deklaroi gjithashtu se ka informacione të besueshme se Mehmedagic ka bashkëpunuar me rrjete kriminale për të pasuruar veten dhe partinë e tij politike.

Asim Sarajliq, ish zyrtar i SDA-së

Më 11 prill 2022, Departamenti Amerikan i Thesarit publikoi një listë sanksionesh për veprat penale të korrupsionit, e cila përfshinte shtatë persona nga Ballkani Perëndimor.

Në mesin e tyre është Asim Sarajlić, ish-zëvendës-president dhe ish-kryetar i Komisionit të Personelit të Partisë Boshnjake të Veprimit Demokratik (SDA).

Sekretari amerikan i shtetit Antony Blinken njoftoi më pas se Departamenti i Shtetit dhe Departamenti i Thesarit kishin ndërmarrë hapa për të sanksionuar aktorët në Ballkanin Perëndimor për aktivitete destabilizuese dhe korruptive.

Sarajliq është në listën e sanksioneve të SHBA-së për përfshirjen e tij në korrupsionin e nivelit të lartë, duke përfshirë shitjen e ndikimit, abuzimin e pozitës dhe marrjen e ryshfetit në këmbim të ndikimit në vendimet e punësimit në kompanitë shtetërore si BH Telecom.

Më 13 prill 2022, Sarajliq dha dorëheqjen nga të gjitha pozitat e tjera parlamentare, me përjashtim të pozitës së tij si një nga pesë delegatët boshnjakë në Dhomën e Popullit të PSBiH.

Sarajliq ishte udhëheqës i grupit parlamentar boshnjak në Dhomën e Përfaqësuesve, Kryetar i Komisionit të Përbashkët të Mbrojtjes dhe Sigurisë, Kryetar i delegacionit të PS të BiH në Asamblenë Parlamentare të Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) dhe nënkryetar i SDA.

Ambasada e SHBA-së në Bosnje dhe Hercegovinë deklaroi në një komunikatë se Sarajliç ishte “i përfshirë në korrupsion të nivelit të lartë që përfshin shitjen e ndikimit, abuzimin e pozitës dhe marrjen e ryshfetit në këmbim të ndikimit në vendimet e punësimit në ndërmarrjet shtetërore”.

Në një deklaratë për shtyp, ai deklaroi se po jepte dorëheqjen për shkak të sanksioneve të vendosura nga Thesari amerikan.

Milan Tegeltija, ish-kryetar i Këshillit të Lartë Gjyqësor dhe Prokurorial të Bosnjës dhe Hercegovinës

Milan Tegeltija u vendos në listën e sanksioneve të Departamentit të Shtetit në janar 2022 për “përfshirjen e tij në aktivitete të rëndësishme korruptive”, sipas një deklarate të nënshkruar nga Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken.

“Ky emërtim i ndalon Tegeltija dhe Kukiç të hyjnë në Shtetet e Bashkuara. Me veprimet e tyre, ata kanë minuar sundimin e ligjit dhe besimin e publikut në institucionet e qeverisë demokratike dhe proceset publike, si dhe paqen dhe prosperitetin e qytetarëve të Bosnje dhe Hercegovinës,” deklaratë e shpjeguar në atë kohë.

Sipas deklaratës, Tegeltija, duke shfrytëzuar pozitën e tij zyrtare si kryetar i VSTV-së, “ka marrë pjesë në akte korruptive që përfshijnë përdorimin e ndikimit politik dhe pozitës zyrtare për përfitime personale”.

Konkretisht, ka informacione të besueshme se Tegeltija ka përdorur pozitën e tij për të përfituar përfitime në këmbim të ndërhyrjeve në procedurat gjyqësore dhe manipulimit të emërimeve gjyqësore dhe rekrutimit në funksione të tjera publike.

Në dhjetor të vitit 2020, Tegeltija dha dorëheqjen si kryetar i VSTV-së, pasi u ftua ta bënte këtë nga anëtarët e Këshillit me një rezolutë të miratuar.

Tegeltija ishte ende pjesë e aferës “Potkivanje” në vitin 2019. Ai ishte i lidhur me aktivitete korruptive, përkatësisht se nëpërmjet një ndërmjetësi, punonjës i Agjencisë Shtetërore të Hetimit dhe Mbrojtjes (SIPA), kontraktonte klientë që kishin nevojë të “përshpejtonin” rastet në gjyqësori i BiH. Kjo është bërë publike në një video. Tegeltija u lirua nga dyshimet dhe u paraqit si dëshmitare në këtë rast.

Me këtë grup sanksionesh amerikane, në listë u vendos edhe bashkëshortja e Tegeltjas, Tiana.

Mirsad Kukiq, ish-anëtar i Dhomës së Përfaqësuesve të PSBiH

Që nga janari 2022, ai është në listën e sanksioneve të Departamentit të Shtetit për “përfshirje në aktivitete të rëndësishme korruptive”, sipas një deklarate të Sekretarit të Shtetit të SHBA Antony Blinken.

Mirsad Kukic thuhet se është “angazhuar në akte korruptive duke përdorur pozicionin e tij si drejtor i kompanisë publike Rudnik Banovići, si dhe anëtar i Asamblesë Kombëtare, për të përdorur ndikimin e tij politik dhe pozicionin zyrtar për përfitime personale”.

Konkretisht, ka informacione të besueshme se Kukiq ka keqpërdorur fondet publike për përfitime personale dhe ka ndërhyrë në vendimet e punësimit dhe emërimet për të arritur përfitime politike”, thuhet në mesazh.

Mirsad Kukiq dha dorëheqjen nga udhëheqja e Partisë së Veprimit Demokratik (PDA) pasi SHBA vendosi sanksione kundër tij.

Dragan Stankoviq, Drejtor i Administratës për Çështjet Juridike Gjeodezike dhe Pronësore të Republikës Srpska

Dragan Stankoviç është nën sanksione që nga marsi i vitit 2023.

Ai supozohet të ketë qenë ushtrues detyre i drejtorit, dhe më vonë drejtor, i Administratës për Çështjet Ligjore Gjeodezike dhe Pronësore të Republikës Srpska (RUGIP), duke udhëhequr agjencinë përgjegjëse për miratimin e Ligjit të Pronës së RS në prill 2022 dhe duke marrë në pyetje drejtpërdrejt Bosnjën dhe rendi kushtetues i Hercegovinës që cenon Marrëveshjen e Paqes të Dejtonit.

“Ligji i Pronës i RS u përpoq të uzurponte autoritetin shtetëror të BiH mbi pronën shtetërore të vendosur në RS, në kundërshtim me vendimet e Gjykatës Kushtetuese të BiH, Kushtetutën e BiH dhe ndalimin e vitit 2005 për disponimin e pronës shtetërore të vendosur nga Zyra e Përfaqësuesja e Lartë (OHR)”, thuhet në arsyetim.

Edin Gacanin, lider i kartelit Tito dhe Dino

Edin Gacanin është në listën e sanksioneve që nga marsi i vitit 2023.

Ai besohet të jetë një banor i Sarajevës dhe kreu i kartelit Tito i Dino, i cili përfshin anëtarë të familjes dhe miq të tij nga Bosnja dhe Hercegovina.

Sipas Departamentit Amerikan të Thesarit, Edin Gacanin është një nga trafikantët më të mëdhenj të drogës në botë.

Ai shtoi se përveç përpjekjeve të tij për kontrabandën e drogës në disa vende, karteli Gachanin është i përfshirë në pastrim parash dhe ka lidhje të ngushta me grupin e krimit të organizuar Kinahan, një grup kriminal ndërkombëtar që tashmë është sanksionuar nga OFAC për rolin e tij në një organizatë ndërkombëtare. grup kriminal.

Ai sanksionohet për pjesëmarrje ose tentativë për të marrë pjesë në aktivitete ose transaksione që kanë kontribuar materialisht në shpërndarjen e drogave të paligjshme ose mjetet për prodhimin e tyre.

Amir Zukic, ish Sekretar i Përgjithshëm i SDA

Amir Zukic është gjithashtu në listën e zezë nga SHBA për praktika korruptive. Ai ishte një anëtar i vjetër i Partisë së Veprimit Demokratik, ku shërbeu si Sekretar i Përgjithshëm dhe anëtar i Kryesisë së partisë, përfaqësues i së cilës ishte në Parlamentin e Federatës së Bosnjë-Hercegovinës.

Gjykata Komunale e Sarajevës shpalli fajtor Amir Zukiqin dhe katër të pandehur të tjerë për shpërdorim detyre në punësimin e kompanive publike në Bosnje dhe Hercegovinë.

Ai u dënua me tre vjet burgim në një vendim të shkallës së parë të dhënë në fund të korrikut 2022.

Si anëtar i Dhomës së Përfaqësuesve të Parlamentit të Federatës së Bosnjë dhe Hercegovinës (FBiH) dhe Sekretar i Përgjithshëm i Partisë për Veprim Demokratik (SDA), Zukic ishte përfshirë në akte korrupsioni që minuan sundimin e ligjit në BiH.

Serbisë

Aleksandar Vulin, drejtor i Agjencisë së Sigurisë Informative të Serbisë (BIA)

Sanksionuar që nga 11 korriku 2023 për korrupsion dhe përfshirje të dyshuar në trafikun e drogës dhe lidhjet me Rusinë.

Vendimi thotë se SHBA është e vendosur të mbajë përgjegjës ata që përdorin korrupsionin për të çuar përpara qëllimet e tyre politike dhe interesat personale në dëm të paqes dhe stabilitetit në Ballkanin Perëndimor. Ata shtojnë se këto praktika korruptive lehtësojnë aktivitetet malinje të Rusisë në Serbi dhe në rajon.

Aleksandar Vulin është përcaktuar nga Departamenti i Thesarit i SHBA-së se është i përfshirë në krimin e organizuar transnacional, aktivitete të paligjshme të lidhura me drogën dhe abuzim me postet publike.

Ata shtojnë se Vulin “ruajti një marrëdhënie reciproke të dobishme me trafikantin serb të armëve Slobodan Tesic dhe ndihmoi dërgesat e tij të paligjshme të armëve të lëviznin lirshëm përtej kufijve.”

Aleksandar Vulin ka pasur një karrierë të gjatë politike. Në vitet 1990, ai ishte zëdhënës i të Majtës Jugosllave, partisë së Mirjana Markoviç, gruaja e Slobodan Millosheviçit, ish-president i Serbisë dhe i pandehuri i Hagës.

Ai ka qenë pjesë e qeverisë dhe një partner koalicioni i Partisë Progresive Serbe (SNS) në pushtet për më shumë se një dekadë. Vulin ishte drejtor i Agjencisë së Informacionit të Sigurisë të Serbisë në kohën e sanksioneve të SHBA-së, dhe më parë shërbeu si Ministër i Mbrojtjes dhe Ministër i Brendshëm.

Opozita ka kërkuar shkarkimin e kreut të parë të Agjencisë së Sigurisë. Presidenti serb Aleksandar Vuçiq pretendon se arsyeja kryesore e sanksioneve është marrëdhënia e ngushtë e Vulin me Rusinë dhe jo “ndonjë krim, korrupsion”.

Partia e Vulinit, Lëvizja Socialiste, ka dënuar sanksionet dhe ka hedhur një sërë akuzash kundër SHBA-së.

Tregtar armësh Slobodan Tesic

Nën sanksione që nga 21 dhjetori 2017.

Teshiq është një nga trafikantët më të mëdhenj të armëve dhe municioneve në Ballkan dhe arsyet e sanksioneve përmenden nga SHBA. Në kohën e shpalljes së vendimit të SHBA-së, ai kishte qenë në listën e ndalimit të udhëtimit të Kombeve të Bashkuara (OKB) për gati një dekadë për shkelje të sanksioneve kundër eksporteve të armëve në Liberi.

Për të siguruar marrëveshje biznesi fitimprurëse, Teshiq direkt ose indirekt u dha ryshfet dhe ndihmë financiare zyrtarëve, tha në vendimin e tij Departamenti i Thesarit i SHBA-së.

Teshiq merrte edhe klientë të mundshëm me pushime të shtrenjta, duke paguar që fëmijët e tyre të shkonin në shkolla dhe universitete në vendet perëndimore. Ai paguante shuma të mëdha ryshfeti për të siguruar kontrata”, thuhet ndër të tjera në deklaratë.

Në vitin 2019, SHBA zgjeroi masat për 11 kompani të tjera dhe nëntë individë të përdorur nga Teshiq si ndërmjetës për t’iu shmangur sanksioneve.

“Tesic vazhdon të ketë kontroll mbi shumicën, nëse jo të gjitha, aspektet e operacioneve të përditshme, duke përfshirë marrëveshjet e ndërmjetësimit dhe kërkimin e mundësive të reja biznesi,” tha në atë kohë Departamenti i Thesarit i SHBA.

Gjetjet e reja të Thesarit të SHBA 2019 kanë të bëjnë me nëntë individë që thuhet se kanë vepruar ose synojnë të veprojnë drejtpërdrejt ose tërthorazi në emër të Tesic.

Ministria e Jashtme e Serbisë nuk ka reaguar ndaj vendimit të SHBA-së pas zgjatjes së sanksioneve ndaj Teshiqit. Megjithatë, ajo i është përgjigjur akuzave të deputetes së opozitës Marinika Tepic. Ajo akuzoi autoritetet serbe se kanë “fshehur për muaj të tërë” një dokument të SHBA-së, i cili thotë “në mënyrë eksplicite” se veprimet e Slobodan Teshiqit përbëjnë një “kërcënim të afërt për stabilitetin dhe sigurinë ndërkombëtare”.

MPJ mohon se “nuk është e vërtetë që SHBA-ja ka dërguar notë për Sllobodan Teshiqin, qoftë në Ministri, qoftë në ministrin Ivica Daçiq”.

Në deklaratë thuhet se “amerikanët diskutuan për Teshiqin në gusht (2019)”, por në formën e pikave të bisedës.

Slobodan Tesic nuk ka komentuar kurrë publikisht arsyet e SHBA-së për vendosjen e sanksioneve.

Postimet e Bogoljub Karic

Ai është nën sanksione që nga 9 gushti 2021.

Sipas Thesarit të SHBA-së, “perandoria e ndërtimit të Kariçit” është futur në listën e zezë në SHBA. Dana Holdings Limited (Dana Holdings) është përfshirë në listën e shtrirjes së sanksioneve kundër Bjellorusisë.

Bogoljub Karic, një biznesmen që bëri një pasuri në Serbi në vitet 1990, e zhvendosi fokusin e tij të biznesit në Bjellorusi në vitet 2000. Në vitet 1990, ai ndërtoi perandorinë e tij të biznesit me lidhje të ngushta me regjimin e Sllobodan Millosheviçit. Në Bjellorusi sot, ai po i ndërton ato me lidhje të mira me regjimin autoritar të presidentit bjellorus Aleksandër Lukashenko.

Djali i tij Nebojsa Kariç, për të cilin SHBA thotë se luan një rol kryesor në Dana Holding, është shtuar në listën e sanksioneve. Sipas autoriteteve amerikane, Kariç u sanksionua për shkak të lidhjeve të tij me Aleksandër Lukashenkon, i cili ka qenë në pushtet në Bjellorusi që nga viti 1994.

Dana Holdings ka marrë një sërë përfitimesh përmes dekreteve presidenciale të lëshuara nga Alexander Lukashenko, duke përfshirë dhuratat e tokës shtetërore në Minsk, sipas Departamentit të Thesarit të SHBA. Ata shtojnë se kompania ka marrë një sërë përfitimesh për projektet e ndërtimit në dhe rreth Minskut.

Sipas Departamentit Amerikan të Thesarit, Dana Holdings u ka ofruar punonjësve të saj një ditë pushimi për të marrë pjesë në një tubim në mbështetje të Lukashenkos pas zgjedhjeve të manipuluara më 9 gusht 2020.

Më 13 gusht 2021, Dana Holdings mohoi akuzat e administratës amerikane. Në atë kohë, kompania me një deklaratë me shkrim për RSE-në njoftoi se do të kërkonte revokimin e menjëhershëm të masave të marra me mjete ligjore.

“Dana Holdings nuk ka bërë kurrë biznes me vendin e Bjellorusisë në të gjitha vitet që ka bërë biznes në atë vend,” tha kompania në atë kohë.

Kosova

Milan Radoiçiq, nënkryetar i Listës Serbe, partia kryesore serbe në Kosovë

Zvonko Veselinovic, një biznesmen serb nga veriu i Kosovës, dhe vëllai i tij Zarko Veselinovic

Departamenti Amerikan i Thesarit ka vendosur në listën e sanksioneve Milan Radoiçiq, nënkryetar i Listës Serbe, partia kryesore serbe në Kosovë. Përveç Radoiçiqit, në “listën e zezë” janë futur edhe Zvonko Veselinovic, biznesmeni nga veriu i Kosovës dhe vëllai i tij Zarko Veselinoviç.

Përveç të treve, me të njëjtin vendim janë sanksionuar edhe dhjetë persona të tjerë.

Milan Radoičić dhe Zvonko dhe Žarko Veselinović janë identifikuar si anëtarë të rrjeteve të korrupsionit të lidhura me krimin e organizuar ndërkombëtar.

Krahas të njëjtave akuza, në listë janë edhe Zeljko Bojiq, ish-shefi i Policisë së Kosovës për Veri, dhe Marko Roshiq, i akuzuar në rastin e vrasjes së Ivanoviqit.

Në të njëjtin grup nën sanksione është edhe Radule Stevic, një nga sipërmarrësit nga veriu, i njohur për pranimin e tenderëve të shumtë nga institucionet e Kosovës për projekte të ndryshme infrastrukturore në këtë pjesë të vendit.

Rastësisht, Stevic është një nga të paktët në listë që ka bërë të ditur publikisht se i hedh poshtë akuzat e SHBA-së.

Përveç këtyre individëve, lista e sanksioneve amerikane përfshin mbi 20 kompani të ndërlidhura me bazë në Kosovë, Serbi, Kroaci dhe Bullgari.

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti përshëndeti vendimin e SHBA-së për vendosjen e sanksioneve kundër Zvonko Veselinovic dhe “një grupi të organizuar kriminal që vepron në veri të Kosovës”.

Pas vendimit të SHBA-së, presidentja e Kosovës Vjosa Osmani tha se institucionet e Kosovës janë plotësisht të përkushtuara për sundimin e ligjit dhe do të punojnë me SHBA-në që rajoni të mos bëhet strehë për bandat kriminale.

Maqedonia e Veriut

Ramiz Merko, Kryetar i Komunës së Strugës

Ai është nën sanksione që nga 20 qershori 2023.

Kryetari i bashkisë së Strugës, Ramiz Merko, i Bashkimit Demokratik për Integrim (BDI) është futur në listën e zezë nga SHBA për korrupsion dhe ndërhyrje në proceset gjyqësore, njoftoi Departamenti i Shtetit në 20 qershor.

Në dhjetor 2022, një ekip hetuesish të sanksioneve amerikane nga Uashingtoni vizituan vendin për të shqyrtuar raste të mundshme korrupsioni që përfshijnë zyrtarë të lartë maqedonas.

SHBA e ka vendosur Merck-un në një “listë të zezë” të personave të ndaluar të hyjnë në SHBA. Një deklaratë e Departamentit të Shtetit tha se kjo ishte për shkak të përfshirjes së tij në korrupsion të madh.

“Ndërsa kryetar i Komunës së Strugës, Merko përvetësoi fondet dhe ndërhyri në procedurat gjyqësore dhe të tjera publike, duke minuar besimin e publikut në institucionet dhe zyrtarët demokratikë të Maqedonisë së Veriut”, thuhet në një deklaratë të Departamentit të Shtetit.

Nikola Gruevski, ish-kryeministër i Maqedonisë së Veriut

Sasha Mijalkov, ish-drejtor i Drejtorisë së Inteligjencës Financiare të MPB-së

Nikola Gruevski dhe Sasho Mijalkov janë nën sanksione që nga 11 prilli 2022.

Gruevski dhe Mijalkov janë vendosur në listën e sanksioneve për korrupsion nga Departamenti Amerikan i Thesarit.

“Veprimet e tyre kanë minuar shtetin e së drejtës, institucionet demokratike dhe proceset publike në të dy vendet dhe kanë dëmtuar besimin e publikut në qeveritë e tyre”, thuhet në arsyetim.

Nikolla Gruevski është dënuar ose mbetet i dyshuar për disa raste të korrupsionit. Ai është akuzuar për shpërdorim detyre, pastrim parash dhe vepra të tjera gjatë kohës së tij si kryeministër i Maqedonisë së Veriut midis 2006 dhe 2016.

Gruevskit iu dha azil në Hungari në nëntor të vitit 2018, pasi u dënua me dy vjet burg për korrupsion në rastin “Tank” dhe blerje të paligjshme të një Mercedesi luksoz me shpenzimet e qeverisë. Ai është akuzuar edhe në disa raste të tjera, përfshirë për organizimin e dhunës në Kuvend më 27 prill 2017.

Gruevski mbërriti në Budapest me një automjet diplomatik hungarez pasi kishte kaluar disa vende të Ballkanit me ndihmën e diplomatëve hungarezë. Maqedonia e Veriut po kërkon ekstradimin e tij për shkak të dënimit të tij për korrupsion dhe disa procedurave të tjera penale kundër tij.

Mali i Zi

Svetozar Marović, presidenti i fundit i Bashkësisë Kombëtare të Srpska Srpska dhe ish-zyrtar i lartë i Partisë Socialiste Demokratike

Svetozar Maroviq ishte një zyrtar i lartë i Partisë Socialiste Demokratike (DPS) të Milo Gjukanoviqit, i cili sundoi Malin e Zi për tre dekada. Ai është i vetmi malazez në listën e sanksioneve të Thesarit të SHBA.

Në komunikatën e Departamentit të Thesarit thuhet se Svetozar Maroviq u sanksionua “për përgjegjësi ose bashkëpunim dhe përfshirje të drejtpërdrejtë ose të tërthortë në korrupsionin në lidhje me Ballkanin Perëndimor”.

Ai akuzohet për shpërdorim detyre, përvetësim të pronës publike, konfiskim të pronës private për përfitime personale apo qëllime politike dhe ryshfet.

Maroviq u arrestua në dhjetor 2015 për përvetësim prej shumë milionë paundësh në Budva kur DPS ishte në pushtet.

Në vitin 2017, ai nënshkroi dy marrëveshje për pranimin e fajësisë me prokurorët për organizimin e një organizate kriminale. Ai u dënua me tre vjet e nëntë muaj burg, 1.1 milion euro dëmshpërblim për shtetin dhe 100 000 euro ndihmë humanitare.

Më pas ai shkoi në Beograd, por përkundër aktakuzës, ai ende nuk është ekstraduar në Mal të Zi.

Ai u dënua me një vit burg si kompensim për 1.1 milionë euro që nuk kishte paguar, por ky dënim skadoi në qershor 2021.

Dënimi kryesor i Gjykatës së Lartë të Podgoricës është ende aktiv.

Djali i Maroviqit, Milos, gjithashtu u dënua me 11 muaj burg dhe një gjobë prej 385,000 €, të cilën ai e pagoi. Edhe Mali i Zi lëshoi një urdhër arresti për të në vitin 2017.

Edhe Millosh Maroviq ka ikur në Serbi, ku ka marrë nënshtetësinë. Dënimi i tij me burg skadoi në shtator 2020.

Gjyqi i Maroviqit, si dhe ikja e tyre për në Serbi, daton që nga qeveria e DPS-së. Edhe pas ndërrimit të pushtetit në gusht 2020, Svetozar Maroviq nuk u ekstradua.

Ai është ende në Serbi, ku siç kanë thënë vazhdimisht mbështetësit e tij, po trajtohet nga depresioni./RSE