Lumturia blihet me para dhe kushton 500 mijë dollarë në vit

Lumturia blihet me para dhe kushton 500 mijë dollarë në vit


Fun


Gazeta Express

26/05/2023 23:08

Po, paraja mund të blejë lumturinë, thotë
një studim i fundit i cili i ka ndarë njerëzit në dy grupe, sepse jo çdokush e
beson se lumturia varet nga mirëqenia ekonomike.

Por hulumtimi tregon se lumturia përmirësohet
me fitime më të larta. Sipas një raporti në Washington Post, të kryer nga
Daniel Kahneman, një ekonomist fitues i çmimit Nobel, dhe Matthew
Killingsworth, nga Universiteti Princeton dhe Universiteti i Pensilvanisë, të
dhënat e fundit bien ndesh me një studim të vitit 2010 që thoshte se paratë
mund të rrisin lumturinë deri në një pikë dhe do duheshin rreth 75,000 dollarë
fitime vjetore.

Kahneman ishte një nga dy autorët e studimit
të mëparshëm, i cili u bë aq i popullarizuar sa një themelues i kompanisë së
kartave të kreditit rriti pagat minimale të punonjësve të tij në 70,000
dollarë, duke shkurtuar pagën e tij për ta bërë këtë.

Studimi i ri është publikuar në Proceedings of
the National Academy of Sciences. Dy studiuesit anketuan 33,391 njerëz në SHBA
të moshës nga 18 deri në 65 vjeç. Këta njerëz kishin të ardhura shtëpiake prej
të paktën 10,000 dollarë në vit.