Ekskluzive/Kosova furnizohet nga Türkiye me automjete taktike të blinduara “VURAN” 🇹🇷🇽🇰 (VIDEO)

Ekskluzive/Kosova furnizohet nga Türkiye me automjete taktike të blinduara “VURAN” 🇹🇷

Sot gjatë stërvitjes Defender Europe 2023 të mbajtur në kuadër të NATO-s, për herë të parë u shfaqën automjetet të blinduara VURAN i integruar ASELSAN ALKAR në inventarin e Forcës së Sigurisë së Kosovës (FSK). Pranë veturës VURAN janë parë vetura Otokar COBRA, të cilat Kosova më parë ishte furnizuar nga Turqia.

Kosova vitin e kaluar ka pranuar 2 vetura blinduara VURAN nga Turqia. Kështu, u zbulua se mjetet e marra ishin në konfigurimin e Mortarit të Blinduar. Së fundmi në inventarin e Komandës së Përgjithshme janë përfshirë edhe ALKAR dhe VURAN.

Brenda mjetit mortajë të blinduar VURAN; Ka një armë mortaja 120 mm, sistem gjysmë automatik të ngarkimit të municioneve, sistem magazinimi të municioneve dhe sistem kontrolli zjarri.

Sistemi i armatimit me mortaja ALKAR 120 mm

Në ALKAR, plumbi ngarkohet automatikisht në tytë, tyta mund të rrotullohet 360 gradë me sistemin e avancuar të shpejtë dhe të ndjeshëm elektro-mekanik të frëngjisë dhe mund të qëllojë në kënde të larta të tytës. Ndërsa të gjitha këto ofrojnë një zonë të gjerë ndikimi, ato i mundësojnë ALKAR-it të bëjë të njëjtin efekt si tre ajrime vetëm që shihet si një arritje e madhe në sistemet të forcave të armatosura.