Bota humbi afërsisht 337 milionë vite jete për shkak të coronavirusit

Pandemia e coronavirusit shkaktoi humbjen e afro 337 milionë vitesh jete në dy vitet e para pasi miliona njerëz vdiqën para kohe, tha të premten Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Raporti vjetor i statistikave botërore i Agjencisë së Shëndetit të OKB-së tregoi gjithashtu shtim të rasteve nga sëmundjet jo të transmetueshme (NCD) si sëmundjet e zemrës, kanceri dhe diabeti.

Zbulimi më dramatik, bazuar në të dhënat deri në vitin 2022, ishte vlerësimi se sa vite jetë kishte marrë COVID-19, njoftoi OBSH-ja.

Pandemia ka shkaktuar shkatërrim global dhe ka vrarë zyrtarisht afro 7 milionë njerëz, me shifrën e vërtetë që besohet të jetë rreth 20 milionë, shkruan dailysabah.

Raporti i OBSH-së nxjerr në pah sesi vetë virusi dhe ndikimi më i gjerë i krizës shkurtuan papritur jetën e miliona njerëzve.

Ndërsa OBSH regjistroi zyrtarisht 5.4 milionë vdekje nga virusi në vitin 2020 dhe 2021, të dhënat e vdekshmërisë tregojnë se rreth 14.9 milionë njerëz me të vërtetë kanë vdekur për shkak të krizës gjatë asaj periudhe.

Edhe më e habitshme, ndoshta, tha se statistikat tregojnë se vetëm gjatë këtyre dy viteve, coronavirusi rezultoi në një humbje prej 336.8 milionë vitesh jete në nivel global.

Gjatë dy dekadave të para të shekullit, bota pa përmirësime të rëndësishme në shëndetin e nënës dhe fëmijës, me vdekjet që ranë përkatësisht me një të tretën dhe një të dytën.

Për shkak të një numri të reduktuar të rasteve të sëmundjeve infektive si HIV, tuberkuloza dhe malaria, si dhe rrezikut të vdekjes së parakohshme nga sëmundjet jo-komunikuese (NCDs), numri i tyre ka ulur shumë.

Ekspozimi ndaj rreziqeve të tjera si ndotja e ajrit megjithatë mbeti i lartë, tha ai.

Raporti paralajmëroi veçanërisht se prevalenca e obezitetit po rritej pa asnjë shenjë ndryshimi.

Ndryshe, jetëgjatësia globale u rrit nga 67 vjet në vitin 2000 në 73 në 2019.

MARKETING