Gabim 3 miliardë dollarësh, Pentagoni mbivlerësoi koston e armëve të ofruara për Ukrainën

Pentagoni mbivlerësoi vlerën e pajisjeve ushtarake që i dërgoi Ukrainës me rreth 3 miliardë dollarë, tha të enjten dy zyrtarë për Reuters. Gabimi ishte rezultat i caktimit të një vlere më të lartë mbi armët e marra nga rezervat e SHBA-së, të cilat më pas u dërguan në Ukrainë, pohuan zyrtarët e lartë.

“Ne zbuluam mospërputhje në mënyrën se si vlerësojmë pajisjet që i dhamë Ukrainës”, tha një nga zyrtarët. Zyrtari i mbrojtjes tha gjithashtu se është e mundur që sasia e armëve të mbivlerësuara mund të rritet përtej 3 miliardë dollarëve pasi Pentagoni po shqyrton situatën më hollësisht.

Që nga gushti 2021, SHBA kanë dërguar armë me vlerë rreth 21.1 miliardë dollarë në Ukrainë. Nuk dihet se si do të reagojë Kongresi dhe ndryshimi në vlerësimin e pajisjeve mund të vonojë administratën e Joe Biden të kërkojë të miratojë më shumë fonde për Ukrainën në mes të krizës së borxhit të SHBA-së.

SHBA-ja ka dërguar një shumëllojshmëri të gjerë pajisjesh në Ukrainë në 37 paketa të Autoritetit Presidencial të Tërheqjes, duke përfshirë lëshuesit e Sistemit të Raketave të Artilerisë së Lëvizshmërisë së Lartë (HIMARS), armët anti-tank Javelin dhe një sistem raketash tokë-ajër Patriot.