Disa mësime që e bëjnë jetën tonë pak më të lehtë

Disa mësime që e bëjnë jetën tonë pak më të lehtë


Fun


Gazeta Express

19/05/2023 1:32

Vitin e kaluar, kam
shkruar për rritjen e mahnitshme që mund të ndodhë në një dekadë të vetme. Por,
për këtë ditëlindje, u ktheva dhe mora parasysh këto mësime të vlefshme që
përkojnë me jetën time. Disa janë specifike për financat personale dhe
investimin, ndërsa të tjerat janë të përgjithshme.

1. Është e vështirë
të jesh i pafuqishëm

Unë, si ju, isha një
topth i vogël i pafuqishëm. Fatmirësisht, prindërit bëjnë sakrifica të mëdha
për të ndihmuar fëmijët e tyre të pafuqishëm. Por, kjo mirësjellje përfundon në
një moment. Më në fund, ju duhet të mësoni të ndihmoni veten.

2. Luani lojëra

Disa nga kujtimet e
mia më të hershme në shtëpi përfshijnë lojëra me prindërit ose vëllezërit e mi.
Rezulton se jeta reale gjithashtu përfshin pak matematikë, strategji, fat,
aftësi, politikë, kujtesë, njohje modelesh, etj. Lojërat janë më shumë se
thjesht lojëra.

3. Disa njerëz duan
të shikojnë botën të digjet

Në kopësht, Eriku
(ende një nga miqtë e mi më të mirë) dhe unë ndërtuam një kullë nga blloqe
shkume. Më pas, Roberti erdhi pa hezitim dhe rrëzoi kullën. Krijimi ynë ishte
shpërndarë nëpër dysheme. 12 minutat e punës sonë u kthyen në rrënoja, “Disa
njerëz duan vetëm të shikojnë botën që digjet”.

Bota nuk ka mungesë të
njerëzve si Robert. Një mësim i mirë për të mësuar që në moshë të hershme.

4. Të ndihmosh
është kënaqësi

Klasa e parë
përfshinte përpjekje në aritmetikë. Ishte e lehtë për mua. Por, gjithashtu
mësova në klasën e parë se më pëlqente t’i ndihmoja njerëzit të kuptonin
shumëzimin e numrave.

Të ndihmosh njerëzit
është kënaqësi.

5. Dështimi ndodh

Unë isha një studente
e mirë, kështu që marrja e një note të ulët në një test ishte diçka
shkatërruese për mua. Nuk kisha mjetet për t’u marrë me atë që e konsideroja
një dështim masiv.

Është një mësim i mirë
për të mësuar herët. Sigurisht që është një mësim që do ta hasni shpesh.
Dështimi ndodh. Të përballesh me dështimin është një aftësi e mahnitshme. Unë
jam ende duke praktikuar.

6. Përshtypjet e
para janë vetëm përshtypje

Ne kishim një fëmijë të
ri në shkollë, i cili ishte shumë i lezetshëm. Brenda disa ditësh, ai ishte si
një mik i vjetër. Dhe brenda një muaji, ai doli të ishte një ngatërrestar i
vërtetë.

Epo përshtypjet e para
mund t’ju mashtrojnë.

7. Ne jetojmë
histori të ndryshme

Në anglishten e klasës
së nëntë, një nga shokët e mi të klasës u grind me mësuesen. Ai u dërgua në
zyrën e drejtorit për ndëshkim. Në vend që të bindej, ai hapi dritaren e
klasës, doli jashtë dhe shkoi në lokalin aty pranë.

Në atë kohë, nuk mund
ta imagjinoja kurrë ta bëja këtë. Por kjo sepse unë dhe ai jetuam jetë të
ndryshme. Për të, shkolla – ky mësim, kjo detyrë, kjo disiplinë – nuk ia vlente
të kuptohej. Tani kthehem pas dhe e kuptoj këndvështrimin e tij.

Jetë të ndryshme,
lente të ndryshme. E njëjta botë, perceptime të ndryshme.

8. Një herë në jetë

Pavarësisht historive
të mia të basketbollit dhe bejsbollit, Red Creek ishte një shkollë futbolli. Ne
kishim një trajner të Hall of Fame dhe lojtarë të mëdhenj, duke fituar tre
tituj të shtetit të New York në katër vjet deri në diplomimin tim.

Unë nuk kam luajtur
gjatë viteve të mia në shkollë. Pse? Sepse do të isha ulur në stol gjatë gjithë
sezonit. Vjeshtën e kalova duke punuar në basketboll dhe bejsboll.

Por, humba mundësitë
për t’u shoqëruar me miqtë, për të luajtur me një trajner të madh dhe për t’u
ulur nëpër netët me shi të vjeshtës në stola të fortë alumini, duke parë shokët
e mi të skuadrës duke u përpjekur drejt një titulli.

Në retrospektivë,
duhet të kisha luajtur, por e humba atë rast.

Në vend të kësaj, mora
një mësim jete: Përfitoni nga mundësitë tuaja të çmuara.

9. Mesazhi vs
dhënësi i mesazhit

Një mësues i mirë mund
ta kthejë përmbajtjen e keqe në një mësim të dobishëm. Por, një mësues i keq
mund ta kthejë përmbajtjen e mirë në një mësim të mërzitshëm. Mund të humbisni
mësime të rëndësishme sepse mësuesi ishte i keq (jo vetë mësimi).

Është shumë e lehtë të
ngatërrosh dhënësin e mesazhit për mesazhin. Sa më mirë të jeni në ndarjen e të
dyjave, aq më shumë do të mësoni.

10. “Të mbajmë
zemërimin…”

“…është si të kapësh
një qymyr të ndezur me qëllim për ta hedhur te dikush tjetër; ti je ai që
digjet” – Buda.

A e kam përmendur
prejardhjen time sportive? Natyra ime konkurruese ka çuar në shumë zemërim. Unë
jam ende duke gabuar, ende duke u përpjekur të përmirësohem.

Në 99.9% të rasteve e
kam djegur veten.

11. Bisedat e
vështira janë të vështira (por jetësore)

Kur shikoj
marrëdhëniet e mia të dështuara – platonike apo romantike – një emërues i
përbashkët është hezitimi (ose paaftësia) ime për të bërë biseda “të vështira”.

Alternativa ime
zakonisht përfshin një formë të mbajtjes së gjërave përbrenda derisa të
shpërthej. Kjo mbushje e emocioneve është shumë, shumë më e keqe sesa të bësh
një bisedë të vështirë.

12. Rrethojeni veten
me njerëz të zgjuar

“Ju jeni mesatarja e
pesë njerëzve me të cilët kaloni më shumë kohë.”

“Nëse jeni personi më
i zgjuar në dhomë … atëherë gjeni një dhomë tjetër.”

Kjo është kaq klishe.
Por është gjithashtu e vërtetë. Dy anekdota të vërteta.

Unë punoj me një grup
inxhinierësh satelitorë. Të mësosh nga njerëz të zgjuar është kënaqësi.

Jam krenar për mënyrën
se si grupet e mi të miqve kanë pasur sukses në jetë dhe ia atribuoj
absolutisht aftësisë sonë për të frymëzuar njëri-tjetrin dhe për t’u rritur me
njëri-tjetrin.

13. Shkruani më
shumë

Shkrimi ju bën më të
mirë. Pavarësisht nëse bëhet fjalë për një ditar, një blog, një libër, një
gazetë, një email për miqtë tuaj. Shkrimi është i mirë për ju.

14. Bëhuni të mirë.
Jepni komplimente!

Unë jam larg të
qenurit një person social. Por kam “këtë truk” ku mbështetem. Socializimi është
i lehtë kur e përdor dhe i vështirë kur nuk e përdor.

Truku është 1) jini të
këndshëm dhe 2) jepni komplimente. Truku brenda trukut është se ju duhet të
jeni vërtet të mirë dhe të jepni komplimente të sinqerta.

Nëse njerëzit ju
shoqërojnë me pozitivitetin, lumturinë, mirësinë, bujarinë, etj…atëherë bota do
të hapet për ju.

15. Dëgjojeni
partnerin tuaj

Kelly e dinte se do të
më pëlqente të kujdesesha për qentë përpara se unë ta dija. Unë e kundërshtova,
por tani, më pëlqen të kem qen në shtëpinë tonë. Kelly kishte të drejtë.
Duhet ta kisha dëgjuar. (Mediafeed)