Kaos në kufirin Meksikë-SHBA, hyjnë në fuqi rregullat e reja

Mijëra emigrantë kanë kaluar kufirin në Shtetet e Bashkuara përpara hyrjes në fuqi të një rregulloreje të re që mund të ndalojë shumicën e atyre që hyjnë ilegalisht dhe të kërkojnë azil.

Rregullat e epokës Covid që penguan qindra mijëra njerëz të kërkonin azil në kufirin jugor të SHBA skaduan në mesnatë, duke krijuar pasiguri për migrantët.

Qeveria e Presidentit Joe Biden tha se po përpiqet të balancojë një sistem njerëzor të ofrimit të strehimit për ata që kanë nevojë, me një sistem që do të parandalojë një rritje të pakontrollueshme të mbërritjeve.
“Kufiri nuk është i hapur. Njerëzit që nuk përdorin rrugët ligjore të disponueshme për të hyrë në Shtetet e Bashkuara tani përballen me pasoja më të rënda, duke përfshirë një ndalim minimal pesëvjeçar të rihyrjes dhe ndjekje penale të mundshme,” kujtoi Sekretari i Shtetit i Sigurisë së Brendshme Alejandro Mayorkas.

Përpara afatit, një qetësi shqetësuese ra në qytetin kufitar të El Pasos, ku kampet e improvizuara të emigrantëve në rrugët e qytetit janë hequr. Megjithatë, autoritetet lokale dhe organizatat humanitare po përgatiten për atë që disa kanë frikë se mund të jetë një fluks i vështirë për t’u menaxhuar i emigrantëve.

Më shumë se 10,000 emigrantë u kapën duke kaluar ilegalisht kufirin SHBA-Meksikë çdo ditë, të hënën më 8 maj dhe të martën më 9 maj, tha Brandon Judd, president i një sindikate për agjentët e Patrullës Kufitare.