National Geographic: Shtegu i “shkretëtirës” së paprekur Kosovë-Shqipëri-Maqedoni

Revista e njohur “National Geographic” i ka kushtuar një rrëfim shtegut “High Scardus” i cili përshkon Kosovën, Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, për të cilin thotë se shfaq bukurinë mahnitëse të maleve dhe luginave më pak të vizituara të kontinentit.

Ky është shkrimi i plotë.

Vargmalet e Ballkanit Perëndimor mbajnë një pjesë të historisë evropiane të ngecur në kohë. Tani, një rrugë e re ecjeje në distanca të gjata shpreson të ndajë trashëgiminë e kësaj toke që dikur ishte e mbyllur për botën për shkak të një sërë konfliktesh në shekullin e 20-të.

Video e SponsorizuarShtegu “High Scardus” prej mbi 362 kilometrash përshkon kufijtë e Kosovës, Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut deri në një nga liqenet më të thellë dhe më të vjetër në kontinent. Në 2743 metra, është një mbretëri e mjegullt e majave të pafundme jeshile, të mbushura me kullota e me përrenj. Shumë nga shtigjet e përdorura sot janë ndërtuar fillimisht nga karvanët romakë në shekullin e dytë p.e.s.

Edhe pse “High Scardus” ka vite që po krijohet – ideja u konceptua në vitin 2016 – vetëm tani është krijuar mjaftueshëm për alpinistët. Shtigjet janë hartuar, shënjuesit janë vizatuar, shtëpizat janë restauruar dhe shtëpitë janë kthyer në bujtina. Ja çfarë duhet të dini.

“Shkretëtira” e fundit evropiane

Gjatë Luftërave Jugosllave të fundit të shekullit të 20-të, kreshtat e Ballkanit Perëndimor siguruan pika strategjike të favorshme ushtarake. Në konfliktin e Kosovës (1998-99), minat tokësore ishin të përhapura përgjatë kufirit alpin Kosovë-Shqipëri. Kosova u shpall pa mina tokësore në vitin 2001, por megjithatë, malet ishin larg pikave për turistë.

Dekada më vonë, gjërat po ndryshojnë. “Duam që njerëzit ta dinë se, po, Kosova ka një të kaluar të trishtuar dhe të vështirë, por tani po punojmë shumë që të bëhemi destinacion për udhëtarët, për t’i treguar botës natyrën dhe kulturën tonë të mahnitshme”, thotë Taulant Hoxha, i cili ishte fëmijë në qytetin e Prizrenit gjatë luftës së Kosovës. Ai tani është bashkëpronar i shërbimit udhëzues malor “Super Xplorers” dhe ishte i përfshirë në krijimin e “High Scardus”.

Duke kaluar nëpër disa nga malet më pak të vizituara në Evropë, shtegu kalon nëpër gjashtë parqe kombëtare – dy në Maqedoninë e Veriut, një në Kosovë dhe tre në Shqipëri.

“Qëllimi ishte të krijonim ndoshta shtegun më të mirë në botë me shumë vende dhe mjedise të shumta”, thotë Ekrem Hyseni, menaxher projekti në GIZ, një degë zhvillimore ndërkombëtare e qeverisë gjermane që ndihmoi në zhvillimin e itinerarit.

Rekomandohet të plotësoni të 20 fazat e ecjes me udhërrëfyes, por do të duheshin 20 ditë. Për më tepër, çdo vend lejon vetëm qytetarët vendas të punojnë në shteg, kështu që alpinistët do të duhet të angazhojnë drejtues të shumtë gjatë gjithë udhëtimit.

Shtegu fillon në Maqedoninë e Veriut, në Kasollen e Malit Luboten të restauruar së fundmi, një strehë e viteve 1930 për alpinistët, e vendosur në fshatin e vogël të Staro Selos. Nga këtu, itinerari vazhdon përgjatë kufirit Kosovar/Maqedonas në Malet e Sharrit, përpara se të të çojë në Brezovicë, një vendpushim skish që ofron një paraqitje të shkurtër të epokës socialiste të Kosovës. Alpinistët ndjekin shtigjet e vogla, shpesh të mjegulluara nga malet përgjatë brigjeve veriore të Sharrit.

Rruga vazhdon përmes fushave dhe pllajave deri në majën e malit të Korabit (2,764 metra), maja më e lartë e Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut, ku barinj gjysmë nomadë që ruajnë bagëtinë e tyre nga arinjtë dhe ujqërit vendas ofrojnë strehë.

Përgjatë rrugës, shtëpitë e pritjes si “Sabriu” dhe “Korabi” në Shqipëri mirëpresin udhëtarët për të përjetuar zakonet lokale dhe për të provuar djathin e deleve të mbytur me barishte dhe raki, pije alkoolike të ëmbël, pas një darke të përzemërt të stilit familjar.

Shtegu i fundit i sjell alpinistët përmes Parkut Kombëtar Galicica të Maqedonisë së Veriut në Shën Naum, një manastir popullor në bregun e liqenit të Ohrit. Rajoni i Ohrit është një nga 28 vendet globalisht që i është dhënë statusi natyror dhe i trashëgimisë së UNESCO-s (për liqenin e tij 1.36 milion-vjeçar dhe Qytetin e Vjetër, një nga vendbanimet më të vjetra njerëzore në botë).

Relikte të tjera të historisë së shekullit të 20-të të Ballkanit Perëndimor mund të gjenden gjithashtu në shtigje, si bunkerët “bërthamorë” të ish-diktatorit Enver Hoxha në të gjithë Shqipërinë, një mbajtës mitralozi në Maqedoninë e Veriut dhe strukturat e braktisura të epokës sovjetike në Kosovë.

Ecja për një ekonomi të qëndrueshme

Ndërsa “High Scardus” synon të shfaqë thesaret e Ballkanit Perëndimor, ai është edhe një projekt i zhvillimit të qëndrueshëm. Shpresohet se do të shfaqet një ekosistem biznesesh, duke përmirësuar cilësinë e jetës për vendasit dhe duke u dhënë atyre arsye për të qëndruar.

“Shpresojmë që mbi të gjitha, popullata e re ta shohë atdheun e tyre në një perspektivë të re, për të cilën ata mund të jenë me të drejtë krenarë”, thotë Stefan Lieb-Lind, projektuesi kryesor i shtigjeve nga konsulentët e “High Scardus”, “Trail Angels”.

Ndërtimi i entuziazmit në nivel qeveritar është një proces afatgjatë. Por programet e trajnimit dhe grantet kanë ndihmuar në zhvillimin e akomodimeve përgjatë rrugës dhe kanë ngjallur interes tek aktorët lokalë për të investuar në zonat rurale përreth shtegut.

“[Pas] vitesh planifikimi, zgjedhjes së shtigjeve, bërjes së rrugëve, [dhe] bisedës me pronarët e shtëpive dhe pronarët e tokave për t’u kthyer në turizëm – tani më në fund duket si realitet”, thotë Lieb-Lind.

“‘High Scardus’ nuk është më një ide – rrotat janë në lëvizje”.

ÇFARË TË DINI

Si të arrini atje: Pika e nisjes së udhëtimit është Stara Sela, një udhëtim një orë me makinë nga kryeqyteti i Maqedonisë së Veriut, Shkupi. Pika përfundimtare është Shën Naumi në Liqenin e Ohrit, një udhëtim 40-minutësh me autobus publik ose me varkë private nga qyteti i Ohrit.

Kur të shkoni: Koha më e mirë për të shkuar është mesi i qershorit deri në mes të tetorit. Përndryshe, fushat e borës mund të bllokojnë hyrjen (përveç në shtigjet me lartësi më të ulët gjatë fillimit të qershorit).

Udhëtime: Disa kompani turistike, si “Shar Outdoors”, “Elite Travel Albania” dhe “Super Xplorers”, ofrojnë ekspedita me guidë për udhëtime shumëditore. /Klankosova.tv

Fotot tjera mund t’i gjeni në këtë link!