A janë ‘budallenj’ njerëzit që flasin me veten?

A janë ‘budallenj’ njerëzit që flasin me veten?


Fun


Gazeta Express

29/04/2023 1:05

Disa njerëz besojnë se kur njerëzit e tjerë
flasin me veten janë të çuditshëm, por rezulton se njerëzit me inteligjencë
shumë të lartë nga jashtë flasin me veten e tyre.

Pse njerëzit flasin me veten?Ka shumë arsye
pse njerëzit mund të flasin me veten e tyre. Sipas WebMD, kjo mund të jetë për
shkak se ata janë duke zgjidhur probleme, duke marrë botën përreth tyre, apo
edhe duke motivuar veten për të bërë diçka.

Edhe pse këto janë disa nga arsyet pozitive,
biseda me veten mund të jetë negative dhe madje mund të jetë një shenjë e një
sëmundjeje të rëndë mendore si skizofrenia.

E gjitha varet nga lloji i vetë-bisedimit që
po bëni. Jeni të keq me veten tuaj? Të rrëzoni veten apo ta quani veten me
emra? Ky lloj i vetë-foljes negative ka të ngjarë të ketë rezultate të këqija.

A është të flasësh me veten një shenjë
inteligjence?E thënë thjesht, po – të flasësh me veten është një shenjë
inteligjence!

Vetëm shikoni Albert Einstein. Fizikani teorik
shpesh merrej me vetëbisedim dhe fliste me zë të lartë për veten e tij, duke
përsëritur fjali për të qëndruar i fokusuar dhe për t’i kushtuar vëmendje
detyrës në fjalë.

1. Biseda me veten përmirëson performancën
njohëse dhe funksionin e trurit.

Kur flisni me veten, ju ndihmon të qëndroni në
detyrë, të përqendroheni dhe përmirëson aftësitë tuaja të perceptimit.
Eksperimenti i Swigley dhe Lupyan tregoi se performanca njohëse dhe funksioni i
trurit fitojnë një nxitje nga vetë-bisedimi.

2. Të folurit me veten ju ndihmon të
organizoni mendimet tuaja.

Nëse keni një prezantim ose intervistë, biseda
me veten ju ndihmon të praktikoni dhe rregulloni mirë atë që do të thoni.

Nëse praktikoni diçka me zë të lartë
mjaftueshëm, ajo do të shkojë më e qetë kur ju duhet ta bëni atë realisht.
Përgatitja e duhur ndihmon në organizimin e mendimeve tuaja dhe lehtëson
stresin dhe ankthin që lidhen me atë përgatitje.

3.Të flasësh me veten të motivon.

Biseda me veten është gjetur të jetë edhe më
efektive nëse përdorni personin e dytë. Kjo do të thotë që ju përdorni “ti” në
vend të “unë”. Të thuash: “Ti mund ta bësh” funksionon më mirë sesa të thuash
“Unë mund ta bëj”.