Ishin të varura nga energjia ruse, 4 vende të BE-së firmosin marrëveshjen për të marrë gaz nga Azerbajxhani

Operatorët kombëtarë të sistemeve të gazit të Bullgarisë, Rumanisë, Hungarisë dhe Sllovakisë ranë dakord të martën të nxisin transferimin e gazit natyror nga Azerbajxhani duke përdorur infrastrukturën ekzistuese të vendeve të tyre, të cilat deri vonë ishin shumë të varura nga energjia ruse.

Presidenti i Azerbajxhanit, Ilham Aliyev, e quajti nënshkrimin e marrëveshjes midis kombeve evropiane dhe Kompanisë Shtetërore të Naftës të Republikës së Azerbajxhanit “një hap të rëndësishëm” që do të sillte furnizime më të mëdha dhe më të sigurta me gaz për shumë vende të tjera në Evropë.

Pas pushtimit të Ukrainës nga Moska, Bashkimi Evropian po përpiqet të diversifikojë burimet evropiane të energjisë larg gazit rus.

BE nënshkroi një memorandum mirëkuptimi me Azerbajxhanin në korrik për të dyfishuar vëllimin e importeve të gazit azerbajxhanas në 20 miliardë metra kub në vit deri në vitin 2027.