Armëpushimi treditor i Sudanit u shpall nga BlinkenAutori: Gazeta inFokus


07:35 | 25 April 2023

Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken njoftoi të hënën se fraksionet ndërluftuese në Sudan ranë dakord për një armëpushim, “duke filluar në mesnatën e 24 prillit, për të zgjatur për 72 orë”.

Marrëveshja midis Forcave të Armatosura sudaneze, ose SAF, dhe Forcave të Mbështetjes së Shpejtë, ose RSF, erdhi “pas negociatave intensive gjatë 48 orëve të fundit”, tha Blinken.

“Shtetet e Bashkuara i bëjnë thirrje SAF dhe RSF që menjëherë dhe plotësisht të mbështesin armëpushimin,” tha Blinken.

“Për të mbështetur një përfundim të qëndrueshëm të luftimeve, Shtetet e Bashkuara do të koordinohen me partnerët rajonalë dhe ndërkombëtarë, dhe palët e interesuara civile sudanezë, për të ndihmuar në krijimin e një komiteti për të mbikëqyrur negociatat, përfundimin dhe zbatimin e një ndërprerjeje të përhershme të armiqësive dhe marrëveshjet humanitare në Sudan”.