EKSKLUZIVE: Lirohet Petrit Dula, ish-i dënuar nga Gjykata në Serbi për “kryerjen e krimeve të luftës në Kosovë”

Petrit Dula, ish-i dënuar me dy vjet burgim nga Gjykata në Serbi për kryerjen e krimeve të luftës në Kosovë, tashmë është liruar nga akuza.

Në një bisedë ekskluzive telefonike me Portalin Dukagjini, Dula ka treguar se është liruar më shtatë prill të vitit 2023.

Ai ishte mbajtur në një nga Qendrat e paraburgimit të Serbisë, për afër një vit.

“Po, jam liruar më shtatë prill, ndërsa jam arrestuar më katër qershor të vitit 2022”, thotë Dula shkurtimisht për Portalin Dukagjini.

I pyetur nëse është kontaktuar nga Ministria e Drejtësisë, Dula e mohon një gjë të tillë teksa shton se është kontaktuar vetëm nga Ministria e Punëve të Jashtme të Kosovës.

“Kanë qenë zyrtarët ndërlidhës Kosovë-Serbi, Fatmir Haxholli dhe Jashar Jetishi – ambasador sikur që e kanë ata Petkoviqin. Me ta kemi pasur lidhje kanë qenë në burg për vizitë. Nuk jam kontaktuar nga Ministria e Drejtësisë, vetëm nga MPJD”, ka thënë ai.

Pas më shumë se tri vjetësh, ministrja e Drejtësisë e Kosovës, Albulena Haxhiu, i ka kërkuar përmes një letre zyrtare ministres së Drejtësisë të Serbisë, Maja Popoviq, transferimin e Nezir Mehmetajt në Kosovë, si dhe të Petrit Dulës, i dënuar me dy vjet burgim nga Gjykata në Serbi për kryerjen e krimeve të luftës në Kosovë.

Lidhur me këtë, Portali Dukagjini ka dërguar pyetje në Ministrinë e Drejtësisë për të kuptuar në rast se kanë pranuar ndonjë përgjigje nga Serbia.

MD-ja për Portalin Dukagjini thotë se deri më tani ende nuk kanë marrë asnjë përgjigje.

“Ministria e Drejtësisë, Albulena Haxhiu ka bërë një kërkesë në muajin mars te Ministria e Drejtësisë në Serbi, lidhur me transferimin e z. Nezir Mehmetaj dhe z. Petrit Dula në Kosovë. Deri më tani, Ministria e Drejtësisë nuk ka pranuar përgjigje, thuhet në përgjigjen e MD-së.

Në këtë përgjigje nuk përmendet fare lirimi i Dulës, duke lënë të nënkuptohet se ky dikaster nuk është në dijeni.

Për më shumë detaje, në orën 17:00 do të mund ta ndiqni rrëfimin e plotë të Petrit Dulës, i cili do të jetë i ftuar në emisionin “Five”, në RTV Dukagjini.

Më poshtë gjeni aktgjykimin e plotë të z.Dulës, në gjuhën serbe:

1.pdf

Petrit Dula ishte i dënuar me vendim të shkallës së parë në Serbi.

Ai u dënua me dy vjet burgim.

Gjykata e Lartë e Beogradit e dënoi anëtarin e dyshuar të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës gjatë kohës së luftës, Petrit Dulën, me dy vjet burgim për pjesëmarrje në rrahjen e një civili në Kosovë në vitin 1999.

Gjyqtarja Snezana Nikoliq Garotiq i kishte thënë Gjykatës së Lartë të Beogradit se Petrit Dula u shpall fajtor për kryerjen e një krimi lufte, sulm ndaj një civili në një fshat afër qytetit të Gjakovës në Kosovë në qershor 1999.

Sipas aktakuzës, në gjysmën e dytë të qershorit 1999, pjesëtari i supozuar i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Dula, së bashku me disa persona të paidentifikuar, kapën me forcë civilin Gazmend Kryeziu nga një shtëpi në një fshat afër qytetit të Gjakovës në Kosovë.

E çuan në shtëpinë e Dulës, ku Dula e keqtrajtoi civilin në mënyrë çnjerëzore, e dhunoi fizikisht dhe e plagosi.

Aktakuza pretendonte se Dula e goditi Kryeziun me shkop bejsbolli, i hodhi një shishe dhe e goditi sipër veshit të majtë me një shishe të plotë, ndërsa ai ishte ulur në një karrige me duar të lidhura, ndërsa pjesëtarët e tjerë të UÇK-së e goditën me kondakë pushke dhe e goditi me grushte dhe shkelma.

Më vonë ata e transportuan atë në një shtab të UÇK-së në fshatin Babaloc, ku anëtarë të tjerë të panjohur të UÇK-së vazhduan ta abuzonin dhe pyesnin se ku ishin varrosur guerilët e tjerë dhe të afërmit e tyre që vdiqën gjatë luftës dhe nëse ai mori pjesë në luftën nga pala serbe.

Ai u lirua të nesërmen me urdhër të komandantit të paidentifikuar të shtabit të UÇK-së në Babaloc.

Dula u deklarua i pafajshëm në fillim të gjyqit në shtator.

Ai pretendoi se nuk ishte pjesëtar i UÇK-së dhe se nuk kishte armë e as uniformë. Ai, po ashtu, ka thënë se gjatë luftës së Kosovës ka qenë në Bullgari.

Megjithatë, gjyqtari Garotiç Nikoliç kishte thënë se gjykata vërtetoi se ai ishte anëtar i UÇK-së.

Ai u dënua pavarësisht se viktima e dyshuar Kryeziu i tha gjykatës në tetor se i pandehuri “nuk është ai njeriu” që mori pjesë në rrahjen e tij.

Ai mohoi që ai specifikisht e emëroi Dulën si një nga autorët kur u mor në pyetje nga hetuesit serbë në Podgoricë në vitin 2011.

Dy dëshmitarë të tjerë ndryshuan gjithashtu dëshmitë e tyre gjatë gjyqit në Beograd për të mos inkriminuar Dulën.

Por Nikolic Garotiç kishe thënë se një nga hetuesit që fillimisht mori dëshmitë në vitin 2011 i tha gjykatës se ata flisnin lirshëm dhe se procesverbali i dëshmisë së tyre iu lexua përsëri.

Vendimi ndaj tij ishte një vendim i shkallës së parë dhe mund të apelohej.