“Një epokë e re”, Gjermania mbyll tri centralet e fundit bërthamore

Tri centralet e fundit bërthamore të Gjermanisë kanë mbyllur dyert këtë të shtunë.

Kjo shënon fundin e epokës bërthamore të këtij shteti që është shtrirë përgjatë gjashtë dekadave, raporton CNN, transmeton KlanKosova.tv.

Energjia bërthamore ka qenë prej kohësh e diskutueshme në Gjermani.

Ka nga ata që duan t’i japin fund mbështetjes në një teknologji që ata e shohin si të paqëndrueshme, të  rrezikshme dhe një shpërqendrim nga përshpejtimi i energjisë së rinovueshme.

Por për të tjerët, mbyllja e centraleve bërthamore është dritëshkurtër. Ata e shohin atë si mbyllje të rubinetit të një burimi të besueshëm të energjisë me karbon të ulët në një kohë kur ka shkurtime drastike të ndotjes nga ngrohja e planetit.

“Pozicioni i qeverisë gjermane është i qartë: Energjia nukleare nuk është e gjelbër. As nuk është e qëndrueshme”, ka thënë Seddi Lemke, Ministër i Mjedisit dhe Mbrojtjes Konsumatore.